Misschien is apartheid wel het enige Nederlandse woord dat wereldwijd bekend is. Een woord dat werd geboren toen rassenscheiding een goed idee leek. Dat was het niet. Maar het heeft vele jaren geduurd voordat die bewustwording kwam.
Sepp Blatter had zich opnieuw verkiesbaar gesteld om voorzitter te worden van de FIFA ondanks het brede vermoeden van zijn betrokkenheid bij onoorbare transacties. Er werd druk op hem uitgeoefend zichzelf niet nogmaals beschikbaar te stellen. Blatter ontkende alle aantijgingen, ging voor nog een termijn en werd herkozen. Volstrekt onverwachts legde hij daags na de herverkiezing zijn functie neer. Het was tijd voor verjonging, vond Blatter opeens. De enige echte reden dat hij afstand deed: de FBI. Die was een onderzoek naar hem gestart en beschikte over corrumperende communicatie.
Waarschijnlijk gaven zij hem de keuze af te treden of de communicatie te openbaren.
Zo kwam ook de baan van CIA-directeur generaal David Patraeus aan een einde toen via een Gmail–account bekend werd dat hij een affaire had.
Zijn er dagen dat wij Google niet gebruiken in welke vorm dan ook? Als wij zoeken is het Google, als wij Android gebruiken is het Google, als wij navigeren is het Google. Onze communicatie hebben wij in handen van de VS gelegd. Google, Apple, Microsoft en Facebook. Daarmee zijn wij onvoorstelbaar afhankelijk geworden. Erger, we worden gestuurd. Ongemerkt. WhatsApp staat zich voor op haar end-to-end encryptie maar natuurlijk weet WhatsApp wat in je berichten staat en met wie je communiceert. Edward Snowden toonde aan dat onze data die via Amerikaanse partijen wordt verzameld, beschikbaar is voor de NSA. Zelfs de versleutelde BlackBerry-dienst moest haar data delen met de NSA.
Ik heb geen idee wat de VS weet van Rutte, andere politici, rechters, en zo voort. Wel durf ik de stelling aan dat de VS over chantabele informatie beschikt van Nederlandse beslissers en die informatie gebruikt. Daardoor kun je niet meer zeker weten of het besluit van A, een besluit van A is of dat A zo’n besluit neemt omdat A wordt gemanipuleerd. Misschien verklaart dat ook de dominantie van Microsoft. IT-managers hebben het M–woord heiligverklaard.
Het is een kwestie van tijd dat wij de gevolgen van ons handelen begrijpen en Google, WhatsApp en Microsoft net zo’n slechte connotatie krijgen als het woord apartheid inmiddels heeft.